6. heinäkuuta 2015

Suklainen pekonikakku

Niin se Tommin synttärikakku, jonka reseptin lupasin tänne laittaa... No, parempi myöhään kuin ei silloinkaan? Juhannuksena vietettyjä merkkipäiviä varten sain siis tasan yhden toiveen kakun suhteen: pekonia. Hetken piti asiaa sulatella, mutta onneksi amerikkalaiset ovat tietenkin ratkaisseet miten yhdistää kakku ja pekoni. Reseptin löysin täältä, mutta tässä se kuitenkin vielä vapaamuotoisesti käännettynä. Multa löytyy itseltä Yhdysvalloista saamani mitta-astiat joilla tein alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta alla olevassa ohjeessa mitat ovat meidän suomalaisten paremmin tuntemissa desimitoissa.

Näitä tarvitset:

Kerrosten väliin
  • 1 prk kondensoitua maitoa
  • (merisuolaa)
  • 4 siivua pekonia

Kakkupohjaan

  • 85 g tummaa suklaata hienonnettuna
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 2 dl kuumaa kahvia
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl soodaa
  • 2 munaa
  • 6 rkl kookosöljyä
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl vaniljaesanssia

Suklaakuorrutteeseen

  • 250 g tummaa suklaata
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 3 rkl kuumaa vettä
  • 1 dl pehmeää voita
  • 1/2 dl tomusokeria
  • hyppysellinen merisuolaa

Koristeeksi

  • 2-4 siivua paksua, savustettua pekonia (koita esim. Lidlin savustettua hunajapekonia)
  • 6 rkl fariinisokeria

Ja näin se homma etenee:

Jos haluat olla perusteellinen niin osta purkki kondensoitua maitoa, irroita etiketti ja laita purkki kattilaan. Lisää vettä niin, että purkki peittyy ja varmista, että se pysyy veden alla koko keittämisen ajan. Keitä kolme tuntia kiehuvassa vedessä. Siirrä purkki kylmään veteen ja anna jäähtyä (yön yli), lusikoi sisältö kulhoon ja lisää hyppysellinen merisuolaa. Sekoita tasaiseksi ja notkista tarvittaessa maidolla.

Tai voit ostaa suoraan karamellisoitua kondensoitua maitoa, joka löytyy kaupasta sen normaalin kondensoidun maidon vierestä. Niin minä tein.

Valmista suklaapohja. Rouhi suklaa ja keitä kahvi. Lisää kaakaojauhe suklaarouheeseen, kaada kahvi päälle ja anna suklaan sulaa.  Sekoita ja anna jäähtyä.


Lisää munat, kookosöljy, valkoviinietikka ja vaniljaesanssi jäähtyneeseen suklaaseokseen. Yhdistä jauhot, hienosokeri, suola ja sooda keskenään ja lisää muuhun seokseen. Sekoita tasaiseksi. 

Laita (irtoreunaisen) kakkuvuoan pohjalle leivinpaperia ja rasvaa pohja ja reunat. Itse käytin halkaisijaltaan 17cm kokoista vuokaa. Levitä reunoille ja pohjalle kaakaojauhetta. Kumoa taikina vuokaan ja kääri reunojen ulkopuolelle märkä pyyhe. Tämä auttaa kakkua paistumaan tasaisesti. Paista 175 asteessa 25-35 minuuttia. Kakku saa tarttua tikkuun jolla kokeilet kypsyyttä. Anna jäähtyä ilman vuokaa.


Pekonit koristavat kakkua, mutta niitä tulee myös kakun sisälle. Pekonien valmistamista varten levitä lautaselle fariinisokeri ja hiero pekonisiivuihin kunnollinen kerros sokeria. Nostele sokeroidut pekonit uunin ritilälle, joka on uunipellin päällä. Kannattaa suojata uunipelti foliolla, sillä sokeri sulaa uunissa ja sotkee pellin. Paista pekoneita 175 asteessa noin 15 minuuttia, käännä ne ja ripottele pinnalle vielä hieman sokeria. Anna paistua vielä toiset 15-20 minuuttia ja anna jäähtyä.



Kun pekonit ovat jäähtyneet nosta koristeluun tarvittavat 2-4 siivua talteen ja paloittele loput pieneksi silpuksi. Leikkaa jäljelle jääneet koristepekonit kahtia tai kolmeen osaan.

Tässä vaiheessa kannattanee koota itse kakku. Leikkaa siis jäähtynyt kakkupohja kolmeen kerrokseen. Suosittelen käyttämään siimaa, sillä leikkaantui erinomaisesti näinkin tahmainen ja kostea kakku, joskin kannattaa keskittyä leikkauspuuhiin jos haluaa tasaiset kerrokset. (Itsehän vetelin tuosta noin vaan, jolloin kerroksen paksuus vaihteli aika reippaasti... Tosin eipä sillä hirveästi ollut väliä kun koko komeus lopulta peitetään kuorrutteella.) Laita pohja tarjoilulautaselle, levitä karamellisoitua kondensoitua maitoa ja ripottele noin puolet pekonisilpusta päälle. Nosta keskimmäinen kerros, toista toimenpiteet, ja nosta vielä päällikerros kakun päälle. Kannattaa säästää pekonisilppua hieman koristelua varten, samoin karamellisoitua kondensoitua maitoa.


Sitten jäljellä onkin enää kakun kuorrutteen tekeminen ja itse kuorrutus. Sulata suklaa vesihauteessa ja dippaa koristepekonien päät suklaaseen. Nosta ne leivinpaperille jäähtymään. Sekoita pienessä kulhossa kaakaojauhe ja kuuma vesi. Vatkaa pehmeä voi, tomusokeri ja merisuola pehmeäksi ja ilmavaksi ja yhdistä siihen suklaa ja kaakaojauheseos. Anna seistä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.

Kun kuorrute on jäähtynyt, kuorruta kakku ympäriinsä. Levitä päälle hieman karamellisoitua kondensoitua maitoa ja ripottele loput pekonisilput koristeeksi. Paina koristepekonit kuorrutteen läpi päällimmäiseen kakkupohjakerrokseen pystyyn. Voit avittaa hieman tekemällä veitsellä viillot pekoneita varten, etenkin jos kuorrutat kakun edellisenä päivänä ja koristelet vasta seuraavana.



Ja sitten vain kahvipöytään nauttimaan tästä erittäin tuhdista, suklaisesta pekoniystävän kakusta! Kakku oli hyvää, mutta todella, todella makeaa. Pohja oli ihanan mehevä, joten varmaan käytän samaa ohjetta muihin kakkuihin, mutta ehkä sisus voisi olla asteen verran kevyempi. Jokin sitruunaan vivahtava täyte voisi sopia erinomaisesti... En oikein syttynyt karamellisoidusta kondensoidusta maidosta, se oli aavistuksen liian makea. Ehkä jokin suolainen kinuskikastike/-kuorrute voisi toimia paremmin, etenkin jos ei välitä liian imelästä. 

Kakku oli kuitenkin hauska ja täytti sankarin toiveet, ja vaikka itse olin hieman kriittinen makeiden pekonien suhteen, nekin olivat yllättävän herkullisia! Työvaiheita oli monta, mutta kyllä tämä silti oli kaiken ajan ja vaivan arvoista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!