24. kesäkuuta 2017

Halva-lakritsikakku

Kun pääsiäisenä oli keittiössä vuosittainen lammashaaste niin näin juhannuksena vuorossa on tietenkin perinteinen syntymäpäiväkakkuhaaste. Kaksi vuotta sitten Tommi toivoi kakkuunsa pekonia, viime vuonna rommia. Tänä vuonna kyselin mitä jännää tänä vuonna, 40 kokonaisen vuoden kunniaksi olisi toiveissa.

Kuulemma lakritsia ja halvaa.

Halvaa? Olinhan minä siitä kuullut, mutta kieltämättä ei ollut hirveästi perillä kyseisestä mömmöstä. Googlen perusteella nyrpistin nenääni – seesaminsiementahnaa? No hyi?



Mutta kuulemma tätä tehtävää ei saanut kiertää käyttämällä Halvan lakritsia (vaikka se mielestäni olikin erinomainen ehdotus) joten mietintämyssy päähän ja pohtimaan kakun toteutusta.

Hyydykekakku oli varmin vaihtoehto ja helppo toteuttaa mökkiolosuhteissa. Päätin ostaa vaniljalla maustettua halvaa ja korostaa makua vielä keittämällä vaniljatankoa kermassa. Lakritsikerrokseen laitoin mascarponea tuomaan hieman pehmeyttä lakritsiuutteen kaveriksi. Ja tällainen siitä sitten tuli! Ohjeet alla (kakku on tehty 22cm halkaisijan vuokaan).







Pohja
  • Noin 200g vaniljatäytekeksejä

Vuoraa vuoan pohja leivinpaperille. Murskaa keksit ja painele ne vuoan pohjalle. Voit käyttää hieman sulatettua voita, mutta täytteen ansiosta keksimurusta tulee aika tahmeaa joten itse päätin jättää voin pois.


Vanilja-halvakerros
  • 3 liivatetta
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 150g (1 pkt) Vanilja halvaa
  • 1 vaniljatanko

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Kaada noin 1/2dl kermaa pieneen kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi veitsellä siemenet kerman joukkoon. Laita lopuksi myös tangon puolikkaat kermaan ja keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä.

Vatkaa loppu kerma vaahdoksi. Murenna halva ja lisää se kermavaahdon sekaan hyvin vatkaten. Lisää myös jäähtynyt vaniljakerma.

Sulata liivatteet kuumaan vesiltilkkaan (noin 3 rkl) ja vatkaa halva-kermavaahtoon. Kaada vuokaan ja laita kylmään vähintään neljäksi tunniksi.


Lakritsikerros
  • 3 liivatetta
  • 3 tl lakritsiuutetta
  • 3 rkl sokeria
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 250g mascarponea

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Vispaa kerma vaahdoksi ja vatkaa sitten mascaspone joukkoon. Lisää lakritsiuute ja sokeri, tarkista maku.

Sulata liivatteet tilkkaan (noin 3 rkl) kuumaa vettä ja lisää hieman jäähtyneenä mascarpone-kermavaahtoon. Vatkaa. Kaada vanilja-halvakerroksen päälle ja tasaa. Voit vielä valuttaa hieman lakritsiuutetta ohuena nauhana kakun päälle ja kaapia sen nuolijalla/veitsellä seoksen sisään.


Anna hyytyä kylmässä ainakin neljä tuntia. Koristele mielesi mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!